2020: Cascade project – Muurgedicht

Persbericht:

Op 5 november bij de basisschool De Cascade in Voorburg is het eerste muurgedicht feestelijk onthuld. Het winnende gedicht is op de muur van de school aangebracht vlakbij de ingang zodat dat iedereen -leerlingen, ouders, voorbijgangers, buurtbewoners- het gedicht kunnen lezen. Zodat het gedicht ook een beetje van de buurt wordt. In het kader van het Kinderboekenweek was er voor de eerste keer een gedichtenwedstrijd voor de leerlingen van groep 7 en 8 georganiseerd, in samenwerking met de Stichting Buiten-Gedichten.

Schooldirecteur Laghmich: “Kinderen kunnen met het maken van een gedicht hun gevoelens, ideeën, dromen etc. verwoorden die soms moeilijk in ‘gewone taal’ uit te leggen zijn. Het schrijven van een gedicht maakt het mogelijk om dingen net even anders te zeggen dan in een gesprek of verhaal. Daarnaast zijn gedichten/rijmen ook gewoon erg leerzaam en leuk. Zo leer je bij de peuters veel nieuwe dingen door het opzeggen van een rijmpje.”

Steven Bothof, secretaris Buiten-Gedichten: “De stichting wil meer gedichten op muren van huizen, gebouwen, scholen, bruggen, in onze gemeente. We vinden het heel belangrijk en bijzonder dat leerlingen iets nieuws en blijvends kunnen achterlaten op hun eigen school.’

Juryrapport

Over het muurgedicht zei de jury ‘Dit gedicht het verdient het om aangebracht te worden op de school.

Vanwege de nadruk op verbinding en samenwerking in de eerste regel,

het samen vormgeven aan de toekomst in de tweede regel,

de nadruk op het (elke dag) leren in het nu in de derde regel,

het open karakter van de lessen met ruimte om van alles te proberen in de vierde regel

en de plek (deze plek, en geen andere) waar alles samenkomt en die de Cascade tot onze school maakt in de slotregel.”

een plek waar kinderen samen komen.

waar ze samen over de toekomst dromen.

waar ze elke dag veel dingen leren.

door in de les van alles te proberen.

deze plek noemen wij onze school!

Er waren in totaal 80 gedichten geschreven waarvan vervolgens een voorselectie van drie gedichten door de leerlingen zelf was gemaakt. De jury heeft daarna het winnende gedicht gekozen. Alle inzendingen zullen in een boekje worden gebundeld.

Deze gedichtenwedstrijd organiseerde de bassischool samen met de Stichting Buiten-Gedichten Leidschendam-Voorburg en is mede gefinancierd door Fonds1818 en Vlietwensen. De jury bestond uit: de leerkrachten van de groepen 7 & 8, de schooldirecteur en Eelco van der Waals, poëet en verbonden als adviseur aan de Stichting Buiten-Gedichten.

Stichting Buiten-Gedichten

De stichting wil meer gedichten op muren van huizen, gebouwen, scholen, bruggen, in Leidschendam-Voorburg. Bos: “Dit is het eerste gedicht dat is nu gerealiseerd. Met dit initiatief hopen we voorbijgangers te raken, ook mensen die normaal weinig met poëzie op hebben. Je loopt langs, je kijkt wat het is en je leest het. Als er bij jou in de buurt een muurgedicht staat, wordt dat onderdeel van je buurt. Het is alsof je een goede bekende tegenkomt. Kunst, gedichten, graffiti, schildering, je raakt ontroert. Een gedicht laat je nadenken, laat je even uit je gewone doen zijn, terwijl je langs loopt.”

Foto’s: Michel Groen

 

Zie ook https://www.basisschoolcascade.nl/nieuws/onthulling-gedicht-kc-cascade


Share this post

Vergelijkbare projecten

2023: Subsidies voor verenigingen en stichtingen

2023 / Jeugd en jongeren

2022: Blockjam Leidschendam-Voorburg daverend succes

2022 / Cultuur

2022: Deelnemers Koffieochtend De Boot bezoeken Beelden aan Zee

2022 / Cultuur