06-10-2018: Eftelingbezoek Stichting IBCE

Op 6 oktober 2018 heeft Stichting IBCE een excursie georganiseerd voor haar leerlingen en hun ouders naar de Efteling. De leeftijd van de kinderen was tussen 6 en 18 jaar.

Er gingen in totaal 74 personen mee: 60 leerlingen, 9 ouders en 5 begeleiders.

45 Leerlingen en 5 begeleiders gingen met een touringcar en 24 mensen met de personenauto’s.

Om 8 uur vertrokken we uit Leidschendam en om 20:00 uur was iedereen terug. 

De entreekaarten voor de Efteling en de individuele attracties waren gesponsord door het Nationaal Fonds Kinderhulp. Andere kosten zoals voor vervoer werden door Vlietwensen vergoed.

De leerlingen zorgden zelf voor hun lunch.

De Efteling-excursie had een sociaal, maatschappelijk en educatief karakter.

Het sociale karakter van de excursie is om jongeren van verschillende etnische, culturele en leeftijdsgroepen bij elkaar te brengen. Dit doel is zeker bereikt want de jongeren die deelnamen hadden 12 verschillende nationaliteiten.

Stichting IBCE staat bekend om haar culturele diversiteit en het lukt haar de afgelopen jaren om een verscheidenheid aan jongeren te bereiken met haar activiteiten. Dit is vervuld zonder twijfel een maatschappelijk doel. 

Het grootste deel van de aanwezige ouders en de begeleiders zijn mensen met een laag inkomen en nog grotendeels onbekend met de Nederlandse samenleving en de Nederlandse taal. Samen komen is een  stimulans om Nederlands te praten en hun netwerk via de kinderen uit te breiden. Dat netwerk is broodnodig om in contact te kunnen komen met mensen die hen kunnen helpen bij het vinden van werk en om te voorkomen dat men vervalt in eenzaamheid.

De werkloosheid, eenzaamheid, geen of een klein netwerk en de taalachterstand zijn maatschappelijke problemen die kenmerkend zijn voor deze excursiedoelgroep die grotendeels in de Leidschendamse wijk Prinsenhof, woont en leeft. Al jaren is dit een cultureel diverse wijk, die met de komst van nieuwe migranten en vluchtelingen de laatste jaren nog heterogener geworden is qua etnische samenstelling.

De toekomst van deze jongeren ligt in Nederland en ze hebben zeker potentieel voor  Leidschendam-Voorburg mits we hen de aandacht geven die zij verdienen en nodig hebben om hier te aarden. Die aandacht biedt Stichting IBCE bij het begeleiden van huiswerk en het verbeteren van de schoolprestaties. Maar ook is er voldoende ruimte voor ontspanning. Met een dagje uit naar de fantasiewereld van de Efteling is dit zeker gelukt.

Wij danken onze sponsors Nationaal Fonds Kinderhulp, Vlietwensen en andere betrokkenen voor hun steun bij het organiseren en realiseren van deze activiteit door Stichting IBCE. Onze leerlingen hebben een fantastische dag gehad!

Bron: verslag Zeynep H. Killi van Stichting IBCE


Share this post

Vergelijkbare projecten

2023: Jaarlijkse straatspeeldag Vrijburgstraat

2023 / Jeugd en jongeren

2023: Geweldige buitenspeeldag Graaf Ottolaan

2023 / Jeugd en jongeren

2022: Drukbezocht Lentefeest Hubertus-Brandaan

2022 / Cultuur