2021: Burendag Koffie Ceremonie

Verslag Burendag 25 september 2021

De Ethiopische Koffieceremonie voldoet aan de behoefte van de buurtbewoners. Zij ontmoeten elkaar in een ontspannen en veilige omgeving. 

De organisator had veel uitnodigingen verstuurd en er is veel mond tot mondreclame gemaakt via allerlei kanalen. Scholen zijn benaderd, flyers in de buurt en bij Woej Senw, vluchtelingenwerk en waterlelie ophangend en ook de uitnodigen flyer voor Arabische talig nieuwkomers is naar Arabisch taal vertaald

Dit jaar waren er meer deelnemers dan vorige jaren. De verwachting was 100 deelnemers, maar er hebben 150 mensen deelgenomen inclusief kinderen.

Omdat de activiteit in het park, dus een openbare plek, is georganiseerd, is de activiteit in principe voor iedereen toegankelijk. Daarmee kwamen dus ook veel kinderen op het spektakel af.

Ook waren er dit jaar veel meer Nederlanders aanwezig. Op deze manier is er meer een mix ontstaan en kon er meer wederzijdse kennismaking plaatsvinden met elkaars culturen. De aanwezigen vonden de Ethiopische Koffieceremonie bijzonder. Mensen voelden zich welkom ontvangen en geliefd door de gastvrijheid.

De ceremonie brengt mensen in gesprek en verbindt. Samen verbonden in beweging op een veilige sfeer met elkaar. De koffieceremonie vond iedereen prachtig en was goed verzorgd. Na afloop van de workshop is met de deelnemers gesproken over hun ervaring. De reactie was zeer positief. Vooral omdat de deelnemer vooraf andere bewoners moest uitnodigen voor de koffieschenkerij zou beginnen. De koffieceremonie is namelijk gebaseerd op tonen van respect. Deelnemers zeggen dat zij op deze manier goed hebben kunnen laten zien wat zij aan hun buren wilden laten weten. Willekeurig zijn bezoekers gevraagd deel te nemen, en allen geven aan dat zij het een mooie ervaring hebben gevonden.

Een van de deelnemers vertelde: “Ik wist niet dat de koffie van origine uit Ethiopië afkomstig is. Burendag wordt georganiseerd door Douwe Egberts, dus deze ceremonie maakt het koffiedrinken en daarmee de burendag extra speciaal. Tijdens de workshop werd ik mij bewust van de rust en tijd die de Ethiopiërs nemen om de koffie te bereiden en te drinken”.

Er was volop te eten en te drinken. Via Oranjefonds hebben we een donatie gekregen om een buurtmaaltijd te organiseren. Een groep vrouwen uit Afghanistan, Somalië, Ethiopië, Eritrea en Turkije hebben hapjes uit eigen cultuur gemaakt en gedurende de middag uitgedeeld aan de bezoekers.

Aan het eind van de middag vond een kringgesprek plaats waar zowel andere culturen als Nederlanders aan deelnamen. Uit Nederlandse buren was gesprek met openhartig ging over vroegere homoseksueel en hun ervaring met trouwen en samenwonen met hetzelfde geslaagde dat is een taboeonderwerp met veel gemeenschappen. Dit door heel relax en vertrouwde omgeving door de koffie ceremonie gekomen.

De wethouder en de wijkmanager hebben twee groepen bewoners (1 groep Afrikaners en 1 groep Afghanen) gesproken over de wijk Prinsenhof.

De belangrijkste thema’s waren opvoeding, ruimte om samen te komen en de rattenproblematiek.

De bijeenkomst begon om 14.00 uur, maar de mensen stonden om 13 uur al bij de ceremonietent. De bedoeling was om om 17.00 uur te eindigen, maar pas om 20.00 uur was iedereen vertrokken. 

Tenslotte heeft het prachtige weer ook een bijdrage geleverd aan de opkomst van zoveel mensen. Kortom een zeer geslaagde Burendag!

De Ethiopische Burendag koffie ceremonie initiatief van Habesha spirit https://www.haimanotbelay.com/ en gesponsord door Vlietwensen en Oranje fonds met samenwerking met SenW-sport (beschikbaar stellen van de Springplank) en Woej (ondersteuning aanvragen fondsen).


Share this post

Vergelijkbare projecten

2023: Veel enthousiasme bij workshops Mozaïek

2023 / Cultuur

2022: Deelnemers Koffieochtend De Boot bezoeken Beelden aan Zee

2022 / Cultuur

2023: Paasactiviteiten Prinsenhof druk bezocht

2023 / Cultuur